Soarta copților din Egipt

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.
Dacă sunteți un creștin copt și trăiți în anumite părți ale Egiptului, s-ar putea să fiți amenințat de o bandă de musulmani. Din acest motiv, un grup cunoscut de monitorizare a recomandat Statelor Unite să pună presiune pe guvernul egiptean pentru a-i proteja pe copți. Jennifer Wishon de la CBN vine cu mai multe detalii.

Jennifer Wishon: Deși situația creștinilor din Egipt s-a îmbunătățit, violențele comise împotriva lor de către musulmanii extremiști sunt des întâlnite. Pentru a afla noutățile cu privire la viața creștinilor din Egipt, stăm de vorbă cu comisarul american pentru libertatea religioasă la nivel internațional, Nadine Maenza. Nadine, este mereu o plăcere să te văd.

Nadine Maenza: Mulțumesc, mulțumesc pentru invitație.

Jennifer Wishon: Spune-ne cum e viața creștinilor din Egipt în această perioadă?

Nadine Maenza: Egiptul continuă să fie un loc dificil pentru creștini din cauza discriminării sistematice. Ei compun 15% din populația de 16 milioane a Egiptului, fiind astfel cea mai mare comunitate de creștini din Orientul Mijlociu. Însă este un loc dificil pentru ei din cauza ostilității manifestate împotriva creștinilor, mai ales în Minya, în Egiptul de Sus, unde au avut loc multe acte violente în ultimii ani.

Jennifer Wishon: Am văzut un raport din acea zonă potrivit căruia o femeie creștină în vârstă a fost dezbărcată și drogată pe stradă de un grup de musulmani. Ce se întâmplă când musulmanii extremiști atacă creștinii în Egipt?

Nadine Maenza: De cele mai multe ori se recurge la întâlniri de reconciliere. Când se comit acte de violență împotriva creștinilor sau a bisericilor în aceste zone rurale, atunci făptașul nu este arestat și predat autorităților, ci se apelează la liderul satului. El va merge la un consiliu de reconciliere pentru a pune capăt cât mai repede tensiunilor. Fiecare parte își recunoaște vinovăția și, aproape de fiecare dată, făptașul este scutit de orice consecințe. Adesea, victima este constrânsă să-și părăsească locuința sau satul. Nu există justiție, nu se aplică o pedeapsă, oamenii nu plătesc pentru săvârșirea unor astfel de acte de violență. Potrivit unui lider creștin, pentru sângele vărsat al credincioșilor, nimeni nu plătește în Egipt.

Jennifer Wishon: Care este problema sistematică în cadrul guvernului?

Nadine Maenza: Președintele el-Sisi a făcut o declarație pozitivă despre creștini. E clar că simpatizează această comunitate. Sisi a mai anunțat că toate congregațiile noi trebuie să aibă atât o moschee, cât și o biserică. Acesta este un mesaj semnificativ. Însă repet, legile nu favorizează creștinii. Există legea blasfemiei care se aplică în multe din aceste situații împotriva creștinilor și a nemusulmanilor.

Jennifer Wishon: Știu că l-ai apărat personal pe Ramy Kamel, un creștin copt care vorbește în mod deschis despre încercările poporului egiptean. El a fost arestat de mai bine de un an și este reținut. Care sunt informațiile recente legate de situația lui?

Nadine Maenza: Situația lui este îngrijorătoare, deoarece a fost arestat cu o zi înainte să fi plecat la Geneva pentru a depune mărturie la Națiunile Unite în cadrul unui forum despre minoritățile etnice. Este în izolare cu acces limitat la consiliere legală. Ni s-a spus că nu beneficiază de îngrijire medicală. El suferă de astm acut. Starea de sănătate nu e bună și există și teama că s-ar putea îmbolnăvi de COVID.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond Creștin” 866, difuzată la Alfa Omega TV în februarie 2021. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

229 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.