Comemorarea Holocaustului la memorialul sfâșietor al Israelului

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.
Recent, lumea a comemorat online Ziua Holocaustului, în care au onorat memoria celor șase milioane de evrei care au murit de mâna naziștilor. Deși turiștii nu au vizitat Yad Vashem de aproape un an din cauza epidemiei de Covid, directorul Shaya Ben Yehuda a oferit pentru Știrile CBN un tur al Memorialului Holocaustului în exclusivitate. Iată un fragment din acel tur.

Chris Mitchell: Shaya, iată-ne aici în muzeu. Spuneți-ne cum pornim în turul nostru pentru a afla povestea Holocaustului.

Shaya Ben Yehuda: Începem chiar aici prin a asculta copiii evrei din Muncaci, în 1938, cântând Hatikva. De câte ori văd scena, îmi dau lacrimile, fiindcă atunci când îi auzi pe acei copii, dintre care cei mai mulți nu au supraviețuit, înțelegi cum arăta lumea evreiască înainte de Holocaust, ce li s-a întâmplat evreilor și apoi înțelegem care este responsabilitatea noastră. Îmi vine în minte capitolul 130 din Psalmi, Shir Lamaaloth, o cântare a treptelor. Din fundul adâncului, Te chem, Doamne! Doamne, ascultă-mi glasul! Să ia aminte urechile Tale la strigătele mele după milă! Venim aici și începem să plângem pentru ce s-a întâmplat cu umanitatea, cu cei care au fost creați după chipul Domnului, care au uitat că au fost creați astfel și au decis să ia viețile altora. Mama mea s-a născut în Germania și a crescut înainte ca Hitler să vină la putere, dar a fost martoră la ce s-a întâmplat în Germania când Hitler a venit la putere și la evoluția acestei atrocități. A văzut cum evreii au fost dați afară din școli și cum nu mai puteau face parte din societate. A văzut care a fost ideologia și a văzut cum tatăl ei nu mai putea să lucreze în Germania. Pe măsură ce anii au trecut, realitatea s-a înrăutățit tot mai mult pentru evrei și aici putem vedea puțin din ce s-a întâmplat în vara lui 1941, când a început uciderea în masă.

Chris Mitchell: Trebuie să ne întrebăm cum au putut oamenii să ia parte la această crimă, cum au putut lua decizia să distrugă viețile, cum au decis că evreii nu mai sunt oameni și nu mai au dreptul la existență?

Shaya Ben Yehuda: După Conferința de la Wannsee, a urmat implementarea soluției finale. Evreii au fost trimiși în lagărele morții, create de naziști special pentru a ucide toți evreii. Muzeul Yad Vashem a adunat până azi 4.8 milioane de nume din cei șase milioane de oameni care au pierit în Holocaust. Acest loc a fost construit pentru a avea o înțelegere mai adâncă a ceea ce s-a întâmplat. Avem 600 de imagini care reprezintă cei șase milioane de evrei care au pierit la Holocaust, bebeluși, copii, bătrâni, religioși și nereligioși. Din nefericire vedem cum antisemitismul crește în lume. Cu toții știm unde începe antisemitismul, sau ura pe scară largă, însă nimeni nu știe unde se termină. De aceea ne este poruncit în Biblie să ne amintim mereu, să ne uităm în urmă să vedem de unde am venit și ce s-a întâmplat și să ne asigurăm că în viitor lumea va fi un loc mai bun.

Chris Mitchell: Care este lecția pentru azi, fiindcă antisemitismul încă este în lume astăzi?

Shaya Ben Yehuda: Trebuie să ne ridicăm și să nu fim tăcuți, ori de câte ori vedem atrocități, antisemitism sau orice altă ură. Ridicați-vă și faceți-vă auziți! Uneori doar vocea nu ajunge, ci trebuie să trecem la acțiune, pentru a stopa toate aceste atrocități.

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 364, difuzată la Alfa Omega TV în februarie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

166 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.