O perspectivă din Africa de Sud, dacă Israelul este sau nu un stat apartheid

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.
Statul evreiesc este deseori acuzat de partizanii anti-Israel că este un stat apartheid, așa cum a fost regimul din Africa de Sud între 1940-1990. Cel mai recent este un raport numit: Un regim de supremație evreiască de la Iordan la Marea Mediterană, de ONG-ul BTselem. Am discutat despre această comparație cu David Benjamin, un sud-african, expert în dreptul internațional.

Chris Mitchell: David Benjamin, mulțumim că ați acceptat invitația noastră să vorbim despre ideea apartheidului. Sunteți avocat, specialist în dreptul internațional. De asemenea sunteți de origine din Africa de Sud. Spuneți-ne cum a arătat apartheidul în Africa de Sud.

David Benjamin: Evident eu nu am fost o victimă a apartheidului, nici nu am fost între cei privilegiați, dar am fost martor la nedreptățile acelui sistem teribil. Locuiesc în Israel de 30-40 de ani și nu există nimic în situația actuală din Israel care să semene cu sistemul apartheid aplicat în Africa de Sud mai demult. Israelul poate fi criticat pe mai multe fronturi, dar a-l compara cu un stat apartheid este strigător la cer. Putem spune că este o calomnie de omor ritual fiindcă este o acuzație complet greșită și lipsită de adevăr.

Chris Mitchell: Un ONG cunoscut a emis un raport în care acuza Israelul de apartheid. Cum vedeți acest raport?

David Benjamin: Fiind familiar cu ce înseamnă apartheidul, prima mea reacție a fost că acesta este un afront adus tuturor victimelor apartheidului, fiindcă a compara cele două situații este de neconceput și se face evident din motive politice. Indiferent ce spun alții, BTselem clar urmărește stoparea ocupației, adică a prezenței armatei israeliene în teritoriu. Aceasta însă nu justifică nimic, nu justifică această calomnie de omor ritual și comparația revoltătoare cu nedreptățile unui sistem apartheid. Aș spune întâi că este o insultă clară în fața celor care au suferit apartheidul.

Chris Mitchell: David, cum ai descrie statutul arabilor israelieni care locuiesc în Israel?

David Benjamin: Întâi, arabii israelieni au drepturi egale în fața legii din Israel. De fapt există un singur aspect pe care chiar BTselem ar trebui să îl recunoască și anume definiția statului Israel ca stat evreiesc și prioritatea imigrației evreilor în Israel față de imigrația altor naționalități. Acum, să ne amintim că motivul pentru care statul evreiesc există, motivul pentru care comunitatea internațională a susținut înființarea Israelului a fost pentru a rezolva, scuzați expresia, problema evreiască, anume că evreii erau respinși în multe națiuni pe pământ și erau persecutați aproape peste tot unde locuiau. Desigur, au suferit cea mai mare crimă împotriva umanității din istoria lumii, anume Holocaustul, și s-a crezut că soluția e ca evreii să aibă o patrie evreiască, unde să poată veni. Este parte a definiției faptul că evreii pot emigra în Israel, dar aceasta nu face Israelul o societate apartheid și nu afectează drepturile neevreilor care locuiesc în Israel.

Chris Mitchell: Cei care acuză Israelul de apartheid se leagă de zidul din jurul Ierusalimului și chiar îi spun zidul apartheid, zicând că arabii palestinieni nu au acces în Israel. Cum ați răspunde acestora? Este un aspect neplăcut, dar cum ați explica prezența zidului?

David Benjamin: Este un aspect neplăcut, nu dă bine. Ne-ar plăcea să trăim într-o lume unde zidurile să nu fie necesare, dar în realitate, când s-a construit acel zid, aveau loc zilnic zeci de atacuri teroriste și peste 1 000 de evrei au murit din cauza atentatorilor sinucigași cu bombă, iar acel zid a pus capăt efectiv acelor atacuri. Zidul s-a construit din considerente de securitate, nu are nimic a face cu supremația vreunui grup asupra celuilalt, nici cu rasismul sau altceva asemănător.

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 364, difuzată la Alfa Omega TV în februarie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

124 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.