Posibilă confruntare între Israel și Iran. Cum va răspunde administrația Biden?

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.
Dat fiind haosul politic de la Washington, e lesne de înțeles de ce americanii poate nu sunt atenți la ce se petrece aici, în Orientul Mijlociu. Totuși, scena este pregătită pentru o posibilă confruntare militară între doi oponenți din regiune: Israelul și Iranul. Aceasta ar putea fi una din cele mai mari provocări de politică externă a noii administrații.

În timp ce administrația Biden caută un mod de relaționare cu Iranul, care ar putea reînvia acordul nuclear din 2015, Israelul trimite semnale către regimul de la Teheran.

Șeful de personal al armatei, Aviv Kohavi, a anunțat că armata are planuri să distrugă programul nuclear al Iranului. „Vom duce la îndeplinire aceste planuri în acest an. Liderii politici vor decide dacă acestea vor fi puse sau nu în aplicare, dar planurile noastre trebuie să fie pe masă, exersate și gata de punere în aplicare.”

Liderii Israelului văd acordul nuclear al Iranului din 2015 ca fiind defect și care va pregăti calea ca regimul să poată ajunge la bomba nucleară. De partea sa, Iranul împinge limitele, având în obiectiv să ducă procentul de îmbogățire a uraniului până aproape de nivelul de armament. Iranul provoacă un conflict și întrebarea este dacă președintele Biden și echipa sa pot găsi o cale de a-l opri. Negocierile ar putea fi o soluție, nimeni nu vrea un nou război în această regiune, dar Biden va fi testat.

Expertul în Orientul Mijlociu, Joel Rosenberg, spune că Iranul transmite intențiile sale prin acțiuni fără scrupule. Regimul a capturat recent un petrolier sud-coreean lângă strâmtoarea Ormuz. Rosenberg mai spune că este important ca Biden și echipa sa de consilieri să învețe din greșelile fostului său șef, Obama, care nu a implicat și alți jucători din regiune, cum ar fi Israelul, EAU, Bahrainul, și saudiții când a negociat acordul nuclear iranian. De asemenea ar fi bine să remarce și punctele slabe ale acordului, care nu menționează rachetele, terorismul și multe alte probleme. Mai mult, acordul are ambiguități. Ambiguități de care Iranul a profitat, folosindu-se la maximum de agenții săi din Orientul Mijlociu, cum ar fi Hezbollah din Liban și Siria, gruparea Houti din Yemen și grupările militante din Irak care au atacat soldații americani.

Arta războiului pentru Iran înseamnă a lupta pe teritoriul altor state, cu mâinile altor oameni. Generalul de brigadă israelian în rezervă Assaf Orion spune că factorul principal care influențează Orientul Mijlociu este în acest moment tranziția de putere din SUA. Trump a dat impresia iranienilor că este imprevizibil.

Potrivit lui Orion, iranienii au fost extrem de precauți în a lansa atacuri către SUA câtă vreme Trump era la putere. Pentru administrația Biden, scena este pregătită. În timp ce ne concentrăm pe amenințarea nucleară ca fiind cea mai severă, nu ar trebui să trecem cu vederea strategia duală a Iranului de a duce un război indirect de gherilă în Orientul Mijlociu. Rosenberg mai spune că Biden trebuie să mențină presiune maximă pe Iran pentru a crea condițiile potrivite de negociere și pentru a evita un război. Ei sunt cu ochii pe Biden, și dacă el tresare în fața intransigenței iraniene, va urma o perioadă foarte dificilă.

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 364, difuzată la Alfa Omega TV în februarie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

551 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.