Profeție împlinită: primii 70 de ani de existență a Israelului

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.

În urmă cu aproape 3 000 de ani, profeții evrei profețeau despre transformarea țării Israel. Vă prezentăm o carte care atestă schimbările remarcabile, chiar profetice, din Israel în timpul primilor 70 de ani de când a devenit o națiune.

În urmă cu 150 de ani, faimosul autor Mark Twain a vizitat Țara Sfântă și scria: Era o țară pustie, o întindere tăcută, îndoliată... Vorbea de valea lui Izreel și despre faptul că poți călători 15 km în orice direcție și să nu vezi nici urmă de om.

„Unul din locurile în care am făcut niște fotografii a fost chiar orășelul Afula, care, din punctul de vedere al vesticilor, nu era pe harta Israelului, dar a fost stabilit la începutul anilor 1900. La 50-60 de ani de la vizita lui Mark Twain, aici s-a format o mică așezare evreiască, iar azi e un oraș înfloritor din Israel și am reușit să facem niște poze care să redea perfect evoluția acestuia.”

Doug Hershey și echipa sa au ales 200 de fotografii cu Israelul din anii 1880-1940. În noua sa carte, Israel Rising: The Land of Israel Reawakens, Hershey documentează schimbările care au apărut de atunci până azi. „Pentru noi a fost o mare bucurie. Avem fotografii vechi cu Tel Avivul de acum mai puțin de 100 de ani cu colibe așezate pe dune de nisip și caravane de cămile pe plajă. Dacă ne uităm din același unghi astăzi, rămânem uimiți.”

Cartea urmărește promisiunea din Ezechiel 36:8, unde profetul scria: Iar voi, munți ai lui Israel, veți da crengi și vă veți purta roadele pentru poporul Meu Israel, căci lucrurile acestea sunt aproape să se întâmple.

„Ni se pare că profeția e despre împărați, popoare sau națiuni, dar aici se profețește că, atunci când Israelul se va reîntoarce ca națiune, pomii vor da roade, orașele în ruină vor fi reconstruite, oamenii și animalele se vor înmulți în țară și pământul va fi cultivat și semănat. Aceste poze una lângă cealaltă evidențiază transformările. Iată cum arăta în 1930 partea din Ierusalim de lângă hotelul King David, și iată cum arată acum. Vedem apoi cum arăta în 1925 zona campusului universității Hebrew University și cum arată acum.”

De la Haifa, din nord, până la Beer-Șeba, în sud, Hershey spune că fotografiile arată cuvintele profeților venind la viață. Trăim niște momente profunde din istorie, momente în care profeții de acum 2 600-2 700 de ani din Isaia, Ezechiel, Ieremia au rămas latente de atâta vreme, dar multe dintre ele se împlinesc acum.

Promisiunea cea mai frecventă în Scripturi e că Dumnezeu va aduce pe poporul Său înapoi în țară și atunci vor apărea niște schimbări dramatice, schimbări care se întâmplă sub ochii noștri. Hershey spune că țara însăși părea să aștepte reîntoarcerea poporului său din vechime.

„Pentru mine, acesta e unul din cele mai profunde întâmplări. Țara a fost cucerită de 15-20 de ori și totuși n-a ajuns să fie țara niciunui alt popor. Mai mult, țara n-a adus roade pentru niciun alt popor. Când poporul Israel revine în țară, întinsele pustiuri încep dintr-odată să dea flori, fructe și Isaia 27 spune că atunci când Israel se va reîntoarce, Iacov va prinde rădăcină și va umple lumea cu roadele lui. Vreme de secole, credincioșii luau acest pasaj în sens alegoric sau spiritual, dar astăzi vedem că aceasta are loc în mod literal.”

Hershey mai spune că acea carte e o oportunitate pentru cei ce n-au vizitat niciodată Israelul și că de asemenea va avea trecere și în rândul generației tinere. Cei mai mulți dintre mileniali vor să vadă ceva real, ceva practic legat de teologia creștină, deoarece au crescut mai mult cu idei și concepte. Ei așteaptă ceva solid, real și când mai țin discursuri în SUA, primesc întrebări teologice sau despre Israel și de obicei, răspunsul meu începe cu: Haideți să vă arăt! Veniți cu mine în Israel și vă voi arăta.

Hershey vede Israelul ca pe un miracol. Israelul e ceasul lumii, după cum mulți deja au spus. Și eu cred aceasta. Se întâmplă atât de multe lucruri aici într-un timp atât de scurt! Pentru mine, e unul din cele mai profunde miracole din vremurile noastre.

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 362, difuzată la Alfa Omega TV în decembrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

1694 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.