Rugăciune       TV LIVE                 

O descoperire arheologică unică chiar în Grădina Ghetsimani

  Mapamond Creștin
Este pentru prima dată când arheologii din Ierusalim au descoperit dovezi din perioada celui de-al Doilea Templu, lângă biserica din Grădina Ghetsimani, ceea ce arată legătura locului cu vremea Domnului Isus. Julie Stahl, corespondenta CBN din Orientul Mijlociu, ne spune despre modul în care un proiect al unei clădiri a dus la această descoperire antică.

Julie Stahl: Grădina Ghetsimani, marcată de Biserica Tuturor Neamurilor, a fost prețuită generații la rând ca fiind locul unde Isus S-a rugat în noaptea în care a fost trădat înainte de crucificarea Sa. Biserica din spatele meu a fost clădită la poalele Muntelui Măslinilor între anii 1919 și 1924. Când s-au pus temeliile, s-au descoperit rămășițe din perioada bizantină și a cruciaților, dar nu s-a descoperit nimic din perioada celui de-al Doilea Templu, când Isus era pe pământ.

Amit Reem: În urmă cu 2.000 de ani, acesta era un câmp în afara zidurilor Ierusalimului, plin de măslini, și în mijlocul câmpului era o presă pentru ulei.

Julie Stahl: Numele Ghetsimani vine de la ebraicul gat shemanim care înseamnă presă de ulei. Milioane de pelerini vizitează locul în fiecare an, care se află dincolo de valea de lângă zidurile Orașului Vechi și Muntele Templului. Recent, cei care au luat terenul în concesiune au început să construiască un centru pentru vizitatori și un tunel ce leagă subsolul bisericii cu valea Chedronului de peste drum. Când au fost descoperite ruinele antice, Autoritatea Israeliană pentru Antichități a intervenit pentru a excava și a descoperit un sit arheologic mult mai vechi.

Amit Reem: Dintr-o dată, în mijlocul acestui pasaj subteran, muntele s-a prăbușit și a scos la iveală o descoperire antică uimitoare, o baie rituală evreiască, mikveh.

Julie Stahl: Arheologul Amit Reem ne explică legătura cu măslinii.

Amit Reem: Potrivit legii evreiești, când storci ulei de măsline, trebuie să fii curat. Este pentru prima dată când avem dovezi arheologice că aici a fost ceva din perioada celui de-al Doilea Templu, din vremea Domnului Isus.

Julie Stahl: Descoperirile urmează a fi integrate în noul centru pentru vizitatori.

Părintele Eugenio Alliata: Până în ziua de azi, pelerinii iubesc să vină aici cu miile, în fiecare zi. Sperăm să putem conserva elementul; ne bucurăm să fim aici, în Ghetsimani și să găsim ceva din vremea lui Isus.

Julie Stahl: Arheologii au mai descoperit rămășițele unei biserici vechi de 1.500 de ani din valea Chedron. Ulterior, un spital sau o mare mănăstire a fost construită deasupra, dar a fost distrusă în secolul al XII-lea, probabil ca rezultat al cuceririi musulmane a orașului. Reem mai spune că săpăturile din Grădina Ghetsimani sunt un exemplu deosebit al arheologiei Ierusalimului, care îmbină tradiții și credințe cu dovezile istorice.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond Creștin” 862, difuzată la Alfa Omega TV în ianuarie 2021. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

94 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.