Rugăciune       TV LIVE                 

Un Crăciun nefericit în Armenia, după un război brutal

  Mapamond Creștin
În octombrie, a izbucnit un război între două foste membre ale blocului sovietic, Armenia și Azerbaidjan, care a provocat peste 5 000 de morți și 100 000 au fost strămutați. După cum relatează Chuck Holton, un armistițiu a făcut ca luptele să înceteze în noiembrie, dar Armenia a fost devastată de conflictul care a continuat de atunci.

Este iarnă în Armenia și vremea rece ar putea fi brutală, însă cetățenii acestei națiuni străvechi-creștine au răzbit până acum ținând la tradiția credinței și a familiei. Celebrarea nașterii Domnului pe 25 decembrie a început din anul 336 d.Hr., când împăratul Constantin al imperiului roman a declarat că în acea zi se va sărbători nașterea lui Isus.

„Aici în Armenia însă, nașterea Domnului se sărbătorește pe 6 ianuarie, încă de cu trei decenii înainte, de Bobotează. Până în ziua de azi țin aceasta, după peste 1 600 de ani. Ajunul Crăciunului la noi este în seara de 5 ianuarie, când avem ceremonia de aprindere a lumânărilor și anunțăm nașterea lui Hristos. A doua zi de dimineață se ține din nou liturghie în biserică peste tot în lume.”

Peste 95% din armeni spun că sunt creștini, așadar sărbătorile religioase precum aceasta sunt foarte importante aici, urmând tradițiile instituite de biserica apostolică armeană de milenii.

Aceasta este mănăstirea Haghartsin din nordul Armeniei, din orașul Dilijan. Creștinii au sărbătorit nașterea lui Hristos în acest loc de peste 1 000 de ani. Sărbătoarea din acest an este însă mai smerită și am vorbit cu unul din preoți, pentru a afla motivul. Este legată de existența noastră și identitatea noastră. Nu este vorba despre biserica armeană, deși aceasta este centrală aici în viața armenilor, ci el vorbește despre patria lor, o parte a acesteia fiind pierdută într-un conflict scurt dar intens, cu vecinul lor de la est, Azerbaidjan.

Începând din 22 septembrie, armata azeră a năvălit pentru a prelua controlul unui teritoriu unde armenii au locuit vreme de mii de ani. Pierderea este resimțită adânc de către oamenii de aici. Este traumatică și încă avem nevoie de timp să putem analiza și înțelege ceea ce ni s-a întâmplat și de ce. Trebuie să ne luăm un angajament puternic pentru trezire.

„În acest an, Armenia nu sărbătorește într-un mod festiv sărbătorile de sfârșit de an, Crăciunul și Anul Nou, fiindcă precum știți, Armenia a fost lovită de un război devastator în 2020, care ne-a adus pierderi grele. Am pierdut mii de vieți tinere, am pierdut teritorii istorice care ne aparțineau.”

În mod normal, capitala Erevan este decorată cu lumini de Crăciun. În acest an însă, între virusul COVID și război, starea este una smerită. Totuși, acești credincioși își pun încrederea în Dumnezeu pentru viitorul lor. Acesta este un moment de doliu și de reculegere. Este și un moment în care apreciem ceea ce avem. Nașterea lui Hristos ne face să ne gândim la renașterea națiunii și a visurilor noastre. Să sperăm că vom putea să ne ridicăm din nou și să ne protejăm țara. Din Armenia, Crăciun Fericit! Chuck Holton, pentru Știrile CBN.

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 361, difuzată la Alfa Omega TV în decembrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

63 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.