Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

Sindromul post-avort

Simptomele psihice apărute ca urmare a avortului au fost grupate de consilieri, cu experiență în domeniu, în sindromul post-avort (SPA) sau suferința post-avort. Acesta apare cu întârziere, de aceea nu este ușor de identificat și vindecat.

Suferința post-avort se caracterizează (pe scurt) prin: depresii, sentimente de vinovăție, tristețe, insomnii și vise grele, atacuri de anxietate, frustrare, pierderea respectului față de sine, apariția răcelii emoționale și a pesimismului, pierderea motivației, dereglări sexuale. Câteodată apar și reacții psihotice acute, reacții schizofrenice, psihoze afective, pierderi de memorie, dificultăți de concentrare, pierderea interesului pentru activitățile desfășurate, predispoziție pentru bolile de dependență, schimbări dramatice ale persoanei, predispoziție pentru plâns. Dacă și tatăl a participat, prin presiunea exercitată, aceste manifestări sunt posibile și la el. De-asemenea, pot fi identificate simptome asemănătoare și la personalul medical implicat.

După o perioadă de timp nedeterminată de la data avortului/ avorturilor, femeia care a trecut prin această experiență poate suferi de Sindromul Post-Avort. Cele mai multe femei nu-și dau seama de acest lucru, fiindcă durerea pricinuită de avort este trecută sub tăcere, ca și când durerea ei nu există. Cu toate acestea, sunt foarte multe femei care prezintă o suferință psihică și emoțională cu referire la experiența prin care au trecut.

Dr. Vasile Luca definește tulburările psihice ca fiind „consecinţa şocului emoţional, a sechelelor organice ale avortului sau a complexului psihic rezultat din interpretarea suferinţelor, complicaţiilor postabortum, a consecinţelor lor personale, familiale şi sociale, a fricii de o nouă sarcină etc. Se pot întâlni adevărate psihoze depresive cu idei de culpabilitate, stări anxioase, complexe sexuale, frigiditate etc.”

Sindromul post-avort reprezintă totalitatea simptomelor psihice apărute imediat sau la un anumit interval de timp după avort.

Mai jos puteți găsi descrierea succintă a suferinței post-avort:

1. Teama si evitarea medicilor, a cabinetelor medicale, stomatologice si ginecologice. Cabinetele sau instituțiile medicale pot provoca anxietate extremă, grețuri, transpirație, atacuri de panică etc

2. Sentimente de tristețe, deprimare și amărăciune

3. Plâns la vederea copiilor, a bebelușilor sau a femeilor însărcinate

4. Invidie și gelozie față de femeile însărcinate sau față de femei cu copii

5. Amintirea „datei aniversare” – se poate referi la: data când femeia a rămas gravidă, la data când a făcut avort sau la data probabilă de naștere a copilului, dacă nu s-ar fi recurs la avort. În jurul acestei date pot apărea: depresie cu câteva zile înainte și după 'aniversare', stare de rău, etc.

6. Vise și cosmaruri cu: copil în pericol pe care nu îl pot ajuta, fie ele însele într-un pericol, iar cei care îi amenință integritatea sunt oameni cu cuțite sau medici. Se visează având copil sau omorând copii etc.

7. Reamintirea dureroasă a procedurii, a clinicii etc.

8. Negarea sau evitarea sentimentelor, gândurilor și a situațiilor care amintesc de trauma trăită

9. Furie – se poate manifesta direct sau indirect, uneori este ascunsă sub munți de durere și are forme de manifestare agresive dar subtile. Furia poate fi orientată către propria persoană (prin comportamente autodistructive: fumat, alcoolism, droguri etc.) sau către persoanele pe care femeia le consideră responsabile pentru avortul ei.

10. Vină și rușine - femeile tind să se simtă vinovate și rușinate pentru avortul lor și nu vor să-l țină secret, pot minți medicii, familia și prietenii cu privire la avortul suferit

11. Izolarea propriei persoane - se demoralizeaza și se izolează, se retrag din activitățile care le aduceau bucurie, se izolează de prieteni și de situații sociale

12. Mâncatul excesiv sau înfometarea – femeile pot apela la astfel de comportamente pentru a se autopedepsi sau pentru a-i pedepsi pe cei implicați în decizia ei.

13. Probleme de intimitate - asocierea între sex, sarcină și avort le poate face pe femei să nu mai trăiască plăcerea actului sexual, se pot simți neatractive și pot avea dificultăți în a mai avea relații cu persoane de sex opus

14. Irascibilitate crescută la zgomote – cum sunt cele ale aspiratoarelor, a blenderelor etc.

15. Dificultăți în luarea deciziilor – se poate instala o panică legată de luarea unor decizii care s-ar dovedi greșite. Aceste dificultăți se referă la orice aspect al vieții: cum ar fi schimbarea jobului, vizionarea unui film, alegerea unui partener etc.

16. Răcire emoțională în relația cu copiii actuali - femeia este incapabila să comunice sau să se apropie de copiii pe care îi are. Se consideră o mamă rea și simte ca le-ar fi mai bine copiilor fără ea în viața lor

17. Protecție excesivă cu copiii actuali – vine din teama constantă că ceva rău li s-ar putea întâmpla, ca pedeapsă pentru avortul făcut

18. Temeri în așteptarea unui nou copil – când o femei care a făcut un avort sau mai multe rămâne însărcinată, coșmarurile pot apărea/reapărea. Este prezentă o teamă și o îngrijorare constantă că ceva nu va merge bine cu sarcina ei, ca drept pedeapsă pentru avortul făcut. Teama irațională ca îi va muri bebelușul sau că va fi bolnav este des întâlnită la femeia care a făcut avort.

19. Comparație cu femeile însărcinate sau/și cu alți copii – privind la femeile însărcinate, la alți copii sau bebeluși, femeia care a făcut un avort se poate gândi, comparând, cum ar fi arătat copilul ei dacă l-ar fi păstrat sau câți ani ar fi avut.

20. Învinovățire pentru pierderea unei sarcini sau sterilitate – considerând aceste lucruri o pedeapsă pentru avortul comis.

21. Gânduri de sinucidere - multe femei se luptă cu dorința de a-și curma viața săptămâni, luni sau ani. Simt că nu merită să trăiască și vor să meargă acolo unde este copilul lor pentru a-și putea cere iertare.

22. Probleme legate de viața sexuală – se pot manifesta în două direcții: la unele poate exista tema de a face sex și de a rămâne din nou însărcinate, lipsa dorinței pentru sex și imposibilitatea de a se bucura de actul sexual, iar altele pot ajunge la promiscuitate sexuală (făcând sex la întâmplare, fără să le pese dacă vor mai rămâne însărcinate)

23. Atitudine negativă față de menstruație – sângele și durerile din timpul menstrei pot aminti de avort. O femeie care nu avusese astfel de probleme înainte de avort, după se poate simți îngrozită la vederea sângelui spălându-se de 5-6 ori pe zi, evitând să vadă sau să miroasă sânge.

24. Evitarea femeilor însărcinate, a hainelor de bebeluși și a medicilor (combinată cu teama de consult ginecologic)

25. Dificultatea de a se ierta pe sine însăși și de a crede că Dumnezeu o va ierta

26. Iritabilitate, anxietate fără motive raționale sau vizibile.

Sursă: Rupe tăcerea

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.