Pericolul înnoirii acordului nuclear iranian

Adaugat la :  19.07.2021

Chris Mitchell, reporter: Dacă Iranul obține arma nucleară, aceasta ar putea schimba chiar lumea. Aici, în Ierusalim, o suită de experți în domeniul nuclear au avertizat legat de reluarea acordului nuclear iranian. Experții spun că, în ciuda pericolelor, SUA și alte națiuni par a vrea cât mai repede reînnoirea acordului. Acești experți fac parte din WNF, forumul nuclear al lumii, oameni de știință care cred că Iranul își prezintă programul nuclear ca pe un efort pașnic, în timp ce are un plan cu bătaie lungă de a dezvolta armament.

Avi Gover, profesor, universitatea Tel Aviv: Aceasta nu este o simplă țară care vrea să devină o putere nucleară. Este o țară de extremitate religioasă, având ideologia revoluției islamice de a restabili hegemonia asupra regiunii și chiar o hegemonie globală, cu intenția de a anihila Israelul.

Reporter: Ei mai spun că acordul inițial din 2015 s-a concentrat pe îmbogățirea uraniului, dar nu a abordat rachetele ghidate cu rază mare de acțiune sau cercetarea în domeniul focoaselor, permițând ca Iranul să primească miliarde de dolari.

Aharon Friedman, profesor, universitatea Ariel: Imediat după primirea banilor, am văzut proliferarea organizațiilor teroriste: Hamas, Hezbollah, Houthis din Yemen. Avem cauza și avem efectul.

Reporter: Acești experți, între care și un nominalizat la Premiul Nobel, cred că Iranul deține deja arma nucleară. Cât de aproape credeți că este Iranul de a obține arma nucleară ?

Ori Nissim Levy, doctor, expert în gestionarea urgențelor nucleare: Foarte aproape, dacă nu deja o are. Toată lumea, superputerile caută să negocieze legat de uraniu, dar uraniul este doar un capitol din poveste.

Aharon Friedman: Mi se pare greu de crezut că țara cu o tehnologie atât de evoluată ca și Iranul, la care lucrează de atâția ani, să nu aibă cel puțin o armă nucleară, mai ales că au legături cu Coreea de Nord.

Reporter: Un expert prevede că Iranul ar putea negocia diluarea uraniului său extrem de îmbogățit încercând forjarea unui nou acord. El crede că aceasta este doar pentru manipularea opiniei publice și că nu va avea vreun efect.

Avi Gover: Pentru ei nu este nicio problemă ca în câteva luni să îmbogățească uraniul la nivel militar și să producă destule bombe încât să devină o amenințare, așa cum a făcut și Coreea de Nord.

Reporter: Deși unii ar nega posibilitatea unui Iran înarmat nuclear, acești oameni de știință susțin că o singură armă nucleară folosită ca puls electromagnetic, EMP, ar putea distruge rețeaua electrică a unei țări și stilul de viață.

Ori Nissim Levy: Electricitate, apă, alimente, supermarketuri, spitale... E problemă de tip EMP este o problemă reală, chiar într-o țară măreață ca SUA.

Reporter: Acest expert și ofițer de informații a ajutat la acțiunea Israelului din 1981 care a distrus reactorul atomic al lui Saddam Hussein. El spune că orice acord trebuie negociat la sânge.

Ori Nissim Levy: Trebuie să ai o opțiune militară extrem de bine pregătită. La un asemenea acord, aceasta este imperativ.

Reporter: Experții speră că părerile lor vor ajuta la formarea opiniei publice și vor informa opinia americană și a lumii pentru a reexamina un acord nuclear despre care experții cred că ar putea avea consecințe devastatoare. Cu mâna pe Biblie, Isaac Herzog a devenit al 11-lea președinte al Israelului, pe 7 iulie. Tatăl său, Chaim, a fost de asemenea președinte în anii 80. Într-un discurs la Knesset, Herzog a promis să contribuie la vindecarea dezbinărilor din societatea israeliană și să fie președintele tuturor israelienilor.

Isaac Herzog, președintele Israelului: Promit să ajut guvernul Israelului să apere dreptatea Israelului în lume și dreptul său la autoapărare, să lupt contra antisemitismului și a urii față de Israel și să obțin pacea mult așteptată cu vecinii noștri. Promit că voi sta de partea soldaților armatei și a comandanților lor, atât în problemele pe plan internațional, cât și în lupta contra amenințărilor strategice împotriva Israelului, inclusiv programul nuclear al Iranului. Tuturor prietenilor noștri din toată lumea și mai presus de toate, Statelor Unite, vă spun de aici că statul Israel va sta ferm de partea voastră în arena internațională, în abordarea celor mai mari și complexe provocări care pândesc umanitatea.

Reporter: Herzog va avea un mandat de șapte ani și îl va prelua de la președintele Reuven Rivlin.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 385, difuzată la Alfa Omega TV în iulie 2021.