Joel Rosenberg descrie amenințarea tot mai mare a Iranului

Adaugat la :  22.01.2021

Întregul Orient Mijlociu privește la tranziția de putere de la Washington și una din națiuni deja testează limitele președintelui ales Biden. Deși în obiectiv este programul nuclear al Iranului, brigadierul general israelian, Assaf Orion, spunea că Iranul are mai multe strategii de luptă.

Asistăm în acest moment la efortul regional al Iranului în paralel cu efortul său pe plan nuclear. Masa este întinsă pentru administrația Biden și tema predominantă este negocierile nucleare, însă în timp ce ne concentrăm pe aspectul nuclear ca fiind cea mai severă amenințare, nu ar trebui să uităm de strategia dublă a Iranului de a provoca război prin desemnații săi în Orientul Mijlociu.

Pentru a discuta mai amplu despre agresiunea Iranului și cum ar trebui să răspundă președintele Biden, l-am intervievat pe expertul în Orientul Mijlociu, Joel Rosenberg.

Chris Mitchell: Joel, mulțumim că ai acceptat invitația noastră la Jerusalem Dateline! Spune-ne despre seminarul online pe care l-ai ținut săptămâna trecută la All Israel News.

Joel Rosenberg: Mulțumesc, Chris, pentru invitația în emisiune! De când am înființat site-urile noastre, All Israel News și All Arab News, pe 1 septembrie, găsim multă anxietate în e-mailurile și mesajele pe platformele sociale pe care le primim de la oameni din toată lumea, legat de tranziția de la Casa Albă. Evident, ce s-a petrecut la Washington a fost extrem de controversat și dureros de privit. Sufăr din această cauză, fiindcă am locuit la Washington 24 de ani.

Chris Mitchell: Oamenii se întreabă însă ce urmează, încotro se îndreaptă administrația Biden, cum va afecta Israelul, ce politici va avea față de Iran?

Joel Rosenberg: Președintele ales Biden spune că va reintra în acordul JCPOA, Joint Comprehensive Plan Of Action, adică acordul nuclear iranian. Acum, Iranul spune că vor trece la o îmbogățire la 20% a uraniului, ceea ce îi face să ajungă extrem de aproape de a putea construi armament nuclear. Aș reaminti audienței că premierul Netanyahu spunea într-un discurs la ONU care este limita care odată depășită va declanșa atacul Israelului. Mai sunt și alte dileme, cum ar fi care țări vor mai încheia tratatul de pace cu Israelul ș.a. Cu astfel de întrebări ne confruntăm.

Chris Mitchell: În ce privește Iranul, întrevedeți posibilitatea unei confruntări directe între Iran și Israel legat de programul nuclear?

Joel Rosenberg: Iranul încearcă să provoace un conflict și întrebarea este dacă președintele Biden și echipa sa pot găsi o soluție în a-i opri. Negocierile ar putea fi o soluție, nimeni nu vrea un alt război în regiune. În acest moment suntem într-o perioadă de liniște, comparativ cu ultimii 20 de ani, după evenimentele din 11 septembrie, ca punct de referință, după care au izbucnit războaie în Irak, Afganistan, războaiele civile, implozia Siriei, ascensiunea SIIL, califatul, genocidul, niște orori. Biden va fi provocat, Iranul deja a spus că îl vor testa. Au pus mâna recent pe un petrolier sud-coreean lângă strâmtoarea Hormuz, se îndreaptă către un nivel de 20% de îmbogățire a uraniului, care este limita dintre uraniu slab-îmbogățit și uraniu puternic îmbogățit. După 20%, procesul tehnic de a ajunge la 90% și 95% care este de grad militar, nu este chiar atât de dificil, deși nu pare. Potrivit experților cu care am discutat, acest proces este unul destul de rapid, munca grea a fost până la 20%. Cred că întrebarea centrală este dacă Joe Biden și echipa sa de consilieri au analizat atent greșelile președintelui Obama în acordul cu Iranul, care a înfuriat Israelul și EAU, Arabia Saudită și Bahrain, cât și alte state arabe care s-au simțit lăsate pe dinafară în procesul de negociere, dar și legat de lacunele din acord care nu vorbesc despre rachete, terorism și alte probleme și vulnerabilități.

Chris Mitchell: Au învățat acele lecții? Aș spune, lăsând la o parte situația care a supărat pe toată lumea, oare a învățat Biden lecțiile lui Trump?

Joel Rosenberg: Când vorbim de modul de abordare al Iranului, campania de maximă presiune a fost extrem de eficientă și acest context ar putea crea un mediu în care iranienii pot veni la masa negocierilor și ar putea face concesii serioase, mai degrabă decât să meargă la război. Toți se uită la Biden acum și dacă el se clintește în fața intransigenței Iranului, vom avea o perioadă cu mari probleme.

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 362, difuzată la Alfa Omega TV în decembrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.