Israelul luptă cu pandemia de COVID-19

Adaugat la :  18.10.2021

Chris Mitchell, reporter: Lumea continuă să privească felul cum Israelul luptă cu pandemia de COVID-19. După nouă luni de campanie masivă de vaccinare, țara se bazează masiv pe pașaportul verde, care le permite celor vaccinați accesul mai larg în spațiile publice. Această dependență crescândă aduce însă necazuri israelienilor. Premierul Naftali Bennett părea optimist, statisticile arătând că Israelul își revine după al patrulea val al pandemiei.

Naftali Bennett, prim-ministrul Israelului: În bătălia cu coronavirusul se pare că în acest moment avem un as în mânecă, toți parametrii indicând o scădere graduală a mortalității. Cazurile confirmate sunt în scădere.

Chris Mitchell: Totuși, Bennett a avertizat împotriva relaxării eforturilor de prevenție.

Naftali Bennett: În ciuda trendului per ansamblu îmbucurător, nimeni nu trebuie să dea înapoi în confruntarea acestui virus evaziv. Continuăm cu campania în forță și vom pregăti următoarea etapă.

Chris Mitchell: Aceasta include o schimbare în pașaportul verde din Israel. Dificultățile tehnice au amânat lansarea acestuia și doar cei care au primit a doua sau a treia doză, cât și cei care au trecut prin boală în urmă cu mai puțin de șase luni se califică pentru acesta. Spații precum restaurantele din interior, săli de fitness sau campusuri universitare sunt așteptate să verifice deținerea pașaportului. Aceasta a trimis protestatarii în stradă împotriva pașapoartelor verzi, în ceea ce ei numesc supunere forțată.

Sara, protestatară: Suntem total împotriva vaccinării forțate și administrării forțate de medicamente.

Chris Mitchell: Pe pancartele de pe mașini scrie mâine urmezi tu și democrația s-a sfârșit.

Assaf, protestatar: Am reprezentat Israelul în toată lumea, am mers prin campusurile universitare, am luptat pentru Israel și mi-e rușine astăzi de ceea ce face Israelul. Chris Mitchell: Israelul a început administrarea dozei 3 de la Pfrizer celor de la 12 ani în sus și până acum s-a administrat la peste o treime din cei 9 milioane de cetățeni, potrivit ministrului sănătății. De la început, experții în domeniul medical au avut reacții contradictorii în ce privește pașapoartele verzi. Imunologul renumit Zvi Bentwich de la Universitatea din Ben Gurion face parte din CNSU-ul lor care se ocupă de criza provocată de coronavirus.

Zvi Bentwich, imunolog, Universitatea din Ben Gurion: Noi nu suntem împotriva vaccinării, ci împotriva unei măsuri care va cauza discriminare și impunerea de măsuri care încalcă drepturile omului.

Chris Mitchell: Profesorul David Enoch de la Universitatea Ebraică din Ierusalim nu este de acord cu el.

David Enoch, preofesor, Universitatea Ebraică din Ierusalim: Dacă este făcut în mod adecvat, nu violează drepturile omului. Dat fiind efortul de vaccinare de succes, politica pașaportului verde este calea cea bună.

Zvi Bentwich: O politică prin care să spunem că toată lumea va trebui să poarte mască în restaurante și să respecte o distanță fizică este una, dar să spui că nu poți intra într-un loc decât dacă deții acel pașaport, este cu totul altceva.

Chris Mitchell: În mare parte, israelienii vor doar ca viața să revină la normal, precum și să se permită vizita unui număr nelimitat de turiști în țară. Până atunci, chiar și medicii care nu sunt de acord vor căuta moduri în care se poate preveni și trata cu succes acest virus.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 398, difuzată la Alfa Omega TV în octombrie 2021.