Consecințele războiului din Ucraina trec de granițele țării. Influența tot mai slabă a Rusiei duce la izbucnirea unor acte de violență în fostele țări sovietice, printre care se află una dinte țările creștine cele mai vechi, Armenia. Chuck Holton vine cu detalii.
Chuck Holton, corespondent internațional: În data de 13 septembrie, imediat după miezul nopții, Azerbaidjan a lansat un atac masiv împotriva vecinei sale, Armenia. Aceasta este ultima bătălie a unui conflict de lungă durată între majoritatea musulmană din Azerbaidjan și Armenia, o țară care susține că e prima țară creștină din lume. Însă atacurile de duminică au mai mare legătură cu banii decât cu religia. E cel mai grav atac de la cel din 2020, când forțele azere au atacat enclava Artsakh și au luat pământ populat de armeni de pe vremea lui Noe. CBN a fost de față și a văzut cum soldații azeri nu au pus prea multă valoare pe viața civililor. Vedeți această mașină chiar aici. A fost lovită de muniții. Toate aceste găuri au fost făcute de mii de proiectile. Aceste proiectile nu sunt menite să fie folosite în zone locuite de civili, ci pentru militari în aer liber. Nici cel mai recent atac nu este diferit.
Maria Titizian, editor, EVN Report, Yerevan: Mulți dintre civilii noștri au fost răniți. Nu au fost atacate doar poziții militare armene, ci atacurile au fost împotriva orașelor și satelor civile armene. Au fost avariate numeroase case, printre care și clădiri municipale. Așadar, e vorba de un atac împotriva unor infrastructuri militare și civile.
Chuck Holton: În cadrul conflictului din prezent, azerii nu atacă zone îndepărtate, ci chiar Armenia și obiectivele au legătură cu războiul actual din Ucraina. E de înțeles că oamenii de aici, din Armenia, sunt deranjați de imaginile pe care le văd în Ucraina, însă e greu pentru ei să ia atitudine împotriva Rusiei, deoarece Rusia e singura țară care stă între Armenia și dușmanii săi din est, din Azerbaidjan.
Maria Titizian: Este foarte îngrijorător, deoarece ei atacă un teritoriu suveran, Republica Armeană, escaladând o situație care în acest moment este foarte periculoasă.
Jacob Pursley, misionar în Armenia: Motivul atacului e faptul că Armenia e legătura dintre Azerbaidjan și țara autonomă Nakhchivan, până în Turcia. Astfel, vor putea avea o conductă de țiței directă.
Chuck Holton: Într-adevăr, liderii occidentali s-au întâlnit recent cu președintele Azerbaidjanului pentru a discuta cum să obțină țiței din țară pentru a compensa neajunsurile cauzate de Rusia în această iarnă. Acest fapt i-ar fi încurajat pe azeri să facă această mișcare.
Jacob Pursley: Cred că e vorba de bani, de a cuceri acele pământuri chiar acum, deoarece acolo au loc majoritatea atacurilor.
Chuck Holton: Până acum guvernul SUA s-a abținut și nu a condamnat atacurile. Însă a cerut ambelor părți să se întoarcă la masa de negocieri.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: Acest conflict nu se poate soluționa pe cale militară. Vă îndemnăm să nu mai recurgeți la ostilități militare. De asemenea, încurajăm ambele guverne să reia comunicarea directă prin canale diplomatice și militare și să rezolve această criză pe cale diplomatică.
Chuck Holton: Armenii se bazează pe trupele rusești de menținere a păcii să susțină armistițiul din 2020. Având în vedere războiul din Ucraina, s-ar putea ca Rusia să nu mai poată să țină sub control situația de aici. Astfel, există riscul de a atrage Iranul în conflict, care luni a mutat trupe la graniță și a declarat că nu va tolera nicio schimbare legată de granițele teritoriale ale Armeniei. În timp ce Azerbaidjanul caută cu disperare o cale pentru a duce țiței în occident, mulți armeni creștini văd ceva mai profund legat de conflictul din prezent.
Jacob Pursley: Sunt de părere că e vorba de un atac spiritual. E vorba de o bătălie spirituală, care a fost provocată împotriva lor. Așadar, rugați-vă pentru tărie și credință și pentru ca Evanghelia să fie vestită, în continuare, în Armenia și în aceste țări care atacă, deoarece numai așa se poate ajunge la pace, în Isus Hristos.
Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 949, difuzată la Alfa Omega TV în septembrie 2022.
Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională
Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912
Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.