Realități și perspective 43 - Afirmarea valorilor creștine in spațiul public

In aceasta emisiune, invitatii Laurentiu Timis si Daniel Cociuba discuta despre modul in care valorile crestine sunt promovate la nivelul societatii, prin diverse forme. Exemple concrete: Marsul invierii si Drumul crucii, ambele legate de Sarbatoarea Pastelui, sau Marsul pentru viata ce priveste problema avorturilor.

Marsul pentru viata - o manifestare impotriva avorturilor. De ce e important ca credinciosii sa fie parte la manifestarile crestine ce au loc in strada?

Laurentiu Timis: E foarte important ca noi, crestini fiind, sa ne afirmam in mod public crezul pe care il avem. Credem ca Dumnezeu a dat viata si de aceea aparam dreptul la viata. Aratand valorile pe care le ai, marturisesti cine este Stapanul tau. Viata este controlata de valorile pe care un om le are si acestea dau identitate.

Daniel Cociuba: Orice evniment care este in afara bisericii, cred ca are de a face cu mandatul lui Dumnezeu de a merge si de a fi martor al valorilor Imparatiei Lui. Isus doreste pentru fiecare credincios autentic ca acesta sa fie „sare si lumina”. Atunci cand iesi in afara zidurilor bisericii exprimi valori impotriva non-valorilor. Il prezinti pe Dumnezeu, voia Lui si ceea ce El este si vrea ca noi sa fim. Sarea are cel putin doua calitati. Pe de o parte da gust, iar pe celalalta iti da directie, valoare si e un factor de conservare. Atunci cand crestinii ies in strada, o fac pentru a da gust cu valorile lui Dumnezeu, cu cine este El si pe de alta parte sa conserve si sa stopeze pacatul. Nu trebuie ca crestinii sa fie lumina doar in biserici. Atunci cand acestia ies in strada, ei transmit lumina. Prin astfel de manifestari, asta se vrea. Crestinii sa fie lumina, sare si veste buna.

Laurentiu Timis: Este un principiu biblic. Solomon spunea ca „cel neprihanit indrazneste ca un leu tanar”. Pentru a organiza astfel de evenimente, pentru a le coordona si a-ti afirma crezul intr-un mod autentic, este un mod de indrazneala si curaj. In lume vezi cat de tare striga o minoritate de nici 1% ca ei au drepturi. Crestinii de ce sa nu aiba indrazneala de a-si marturisi crezul si de a etala intr-un mod frumos valorile pe care ei le au?

Despre „Marsul Invierii”

Larentiu Timis: „Marsul Invierii” a fost in viziunea pastorului Petru Dugulescu. El reprezinta acea manifestare de a iesi inafara zidurilor si in acelasi timp de a uni toti oamenii care cred in invierea lui Hristos ca si adevarul pivot pe care se centreaza intreaga noastra viata de credinta. Imediat dupa revolutie a fost o prima manifestare a „Marsului Invierii”. In anul 1991 a fost o manifestare ampla, iar anul acesta (2017) este editia 26. Din fata Catedralei Mitropolitane din Timisoara, toti crestinii care cred in moartea si invierea lui Isus Hristos, se aduna pentru a proclama invierea Domnului in spatiul din afara bisericii.

Sa vrei sa iti imparatasesti bucuria ca te-ai intilnit cu Hristosul inviat, asta este mai mult decat a te bucura intr-un cadru restrans din biserica. Invierea a fost poruncita de Domnul Isus in a fi impartasita. Ingerul le-a spus femeilor sa mearga sa spuna ucenicilor ca Isus a inviat. Asa s-a conturat „Marsul Invierii”. La acest mars participa bisericile traditionale, evanghelice, protestante si neoprotestante. Ele pornesc din fata Catedralei Mitropolitane, se opresc in fata institutiilor de stat si se roaga pentru autoritati (Primarie, Consiliul Local, Consiliul Judetean, Prefectura). Este o manifestare a bucuriei.

Ce l-a motivat pe pastorul Petru Dugulescu sa tina acet mars an de an si acesta sa se si extinda in alte orase din Rominia?

Impactul „Marsului Invierii in alte orase din Romania si nu numai”

Laurentiu Timis: In diferite orase din Romania, crestinii au indrazneala sa iasa in afara bisericii si sa fie pentru multi, un prilej de uimire. E foarte important sa ai o astfel de manifestare in orasele din Romania. Chiar si in diaspora, In Phoenix, Arizona s-a organizat „Marsul Iniverii”. Crestinii romani au proclamat invierea lui Isus pe un alt continent.

Realitati si perspective 43 - Afirmarea valorilor crestine in spatiul public - Daniel Cociuba si Laurentiu Timis - 8 aprilie 2017 pe canalul Alfa Omega TV. Urmariti emisiunile REALITATI SI PERSPECTIVE, o perspectiva crestina asupra contextului actual in care traim - in fiecare sambata, de la ora 21, la Alfa Omega TV.

http://alfaomega.tv/mediacenter/category/realitati-si-perspective

#RSP‬ ‪#RealitatiSiPerspective‬

1338 accesări
sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.