Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

crestinul si tehnologia 640Creștinul si Tehnologia-Media Azi, media și divertismentul ocupă o parte importantă din viață - Facebook, site-uri de informare, jocuri interactive, Youtube și sute de canale TV. Societatea se schimbă în jurul nostru, ca tehnologie dar și ca mecanism de influențare-manipulare. Suntem noi, ca și creștini, pregătiți? Cum navigăm în această nouă lume digitală, folosind reperele credinței noastre? Ce e absolut în credința noastră, și ce este formă care se poate adapta? Vă provocăm să fiți creștini echilibrați în lumea digitală!

Dr. Remus Runcan - Efectele comunicarii virtuale asupra relaților umane

Comunicarea virtuală are efecte asupra tuturor relațiilor umane. Nu există domeniu care să nu fie afectat, totuși nu este afectat major dacă timpul  alocat este unul scăzut. Dacă un om stă 15 minute/jumătate de oră pe facebook, pe twitter sau pe alta rețea socială, pentru că eu nu le numesc rețele de socializare, din cauza faptului că acolo nu se petrece socializare. Deci ceea ce se întâmplă pe toate aceste rețele sociale nu este socializare. Este interacțiune umană, este comunicare, dar nu este socializare.

Socializarea are ca și punct final integrarea individului într-o grupare socială, or lucrul ăsta nu se întâmplă în virtual. Am studiat lucrul acesta și am constatat că există câteva domenii în care individul poate fi afecat în relația cu el însuși, în relația cu alții și în relația cu Dumnezeu. De aceea, am avut câteva ipoteze care s-au confirmat și anume că a sta mult în rețele acestea sociale duce la dependență.

Deja sunt mai multe studii care arată lucrul acesta și eu am aplicat pe un eșantion de 1 101 respondenți și am constatat că dependența aceasta este într-un procent destul de mare pentru un fenomen apărut relativ recent. Vorbim de anul 2004 când a apărut Facebook-ul.Sunt și alte rețele puțin mai vechi, dar oricum sunt 20 de ani și deja procent semnificativ dintre cei pe care i-am chestionat au problema cu dependența de facebook.

O altă problemă este narcisismul care a ajuns la cote îngrijorătoare. Oamenii se admiră pe ei, se pun pe ei în centrul universului și lucrul acesta devine extrem de periculos. Oameni care în loc să-și aprecieze semenii, în loc să-i privească cu drag pe cei din jurul lor, și vorbesc ca și creștini care avem o datorie pentru oamenii din societate. Dintr-odată ei nu se mai admiră în oglindă, pentru că oglinda nu mai e la modă, se admiră pe ecranul laptop-ului, a tabletei sau a telefonului.

Știți acele selfie-uri pe care le tot fac oamenii și le postează imediat pe internet ca să le vadă toți. De fapt, este o distanțare socială, oamenii nu mai au nevoie nici „să bată pe cineva pe umăr” ca să le facă o poză pentru că și-o fac ei singuri. Apoi o postează pentru a o vedea toți ceilalți, așteptând like-uri.

A treia ipoteză care am avut-o și am încercat să o studiez a fost referitoare la depresie. Depresia este boala începutului secolului XXI. De la începutul acestui secol se vorbea de faptul că în anii 2 020 boala cu incidența cea mai mare o va avea depresia. N-am crezut la momentul acela când am citit statistica Organizației Mondiale a Sănătății. Lucrurile însă  s-au întâmplat exact așa cum ei au prevăzut.

Anual, în România sunt diagnosticate 3 000 de cazuri noi de depresie, ceea ce înseamnă că această boală cuprinde un segment din ce în ce mai mare din populație. Am stabilit că există o legătură între statul pe facebook și depresie. Pentru că tot văzând pe ceilalți care își pun poze selectate și arată ce frumoși sunt copiii lor, ce cuminți sunt și ce vacanțe exotice au făcut, omul ajunge să creadă că el este singurul vitregit. Doar el nu-și permite, doar el are copii care nu sunt cuminți și care nu sunt curați  pe haine când vin de la joacă.

Dar acest lucru nu este real, trăiesc într-o lume iluzorie care pune o presiune așa de mare, capacitatea omului de a stoca și de a procesa  informația fiind una limitată. Iar dacă noi toată ziua stăm și navigăm și citim tot felul de știri, uneori citim doar titluiri și vedem doar poze, lucrurile pun o presiune așa de mare asupra noastră încât nu mai putem dormi. Iar după ce două săptămâni nu dormim, deja există suspiciunea de depresie. Suntem epuizați, mergem la serviciu obosiți și treptat depresia ajunge să se instaleze în trupul nostru. De ce? Pentru că i-am văzut pe alții care sunt fericiți și ni s-a părut că noi nu suntem așa de fericiți deoarece ne-am suprasolicitat atât trupul cât și creierul și ne trezim că suferim de boala secolului XXI.

Un alt subiect pe care l-am cercetat a fost referitor la imoralitate și infidelitate. E o mare problemă în generația noastră și tot mai des auzim despre oameni din jurul nostru, oameni pe care i-am cunoscut și despre care am avut o părere bună, că intră în genul acesta de relații infidele. Rețele sociale, cumva favorizează lucrul acesta pentru că ne dau posibiliatea de a ne împrieteni unii cu alții. Nu ne cunoaștem foarte bine, postăm lucruri pozitive și ne îndrăgostim de persoane care să aibă numai calități. Dacă cineva are numai calități, normal că este de dorit pentru oricare altă persoană.

Oamenii chiar ajung să creadă că virtualul acesta le oferă niște relații perfecte, lucru ce nu este adevărat deoarce totul este selectiv prezentat. De aceea, există această tendință pe care eu am observat-o, am studiat-o și chiar am procente îngrijorătoare de oameni care la început privesc doar imagini, comunică puțin după care lucrurile degenerează și devin din ce în ce mai profunde și în cele din urmă pierd controlul. Ei, nu că nu știu că aceste relații nu sunt normale, că sunt împotriva firii, dar ajung să se păcălească pe ei că pot ieși dintr-o relație de căsătorie sau că pot începe o relație punând înaintea căsătoriei aceste relații sexuale. Există și actul care este periculos și condamnat de Scriptură, dar nu numai asta, există o infidelitate virtuală, la fel de periculoasă. Discuții intime purtate, uneori cu parteneri din partea cealaltă a globului pământesc. În momentul în care dai încredere maximă altei persoane și o pui înaintea persoanei care este lângă tine, trădezi partenerul.

O altă problemă majoră  legată de infidelitate este aceea că oamenii în viața de familie nu mai sunt mulțumiți. Oamenii nu mai sunt mulțumiți de copiii lor și copiii la rândul lor nu mai sunt mulțumiți de părinți. Unii dintre ei chiar verbalizează lucrul acesta și spun ceva de genul: aș vrea ca x sau y să fie tatăl meu sau mama mea. În momentul în care ei au o ofertă așa de largă încât văd pe tatăl colegului cu care sunt prieteni pe facebook, văd mama colegei, dintr-odată ei încep să facă comparații. Tatăl este în lumea reală cu bunele și relele lui, cu toanele lui, cu oaboseala de la serviciu, cu nervii lui, uneori și pare că e un tată imperfect. În timp ce tatăl colegului pare că este perfect deoarce postează tot timpul poze la ținută frumoasă... nu, n-am văzut nicodată poze cu oameni în salopetă, nu știu dacă dumneavoastră ați văzut. Toți oamenii sunt îmbrăcați frumos, toți sunt aranjați, frezați în pozele postate.  Și creează oarecum o insatisfacție în viața cu familia reală și oamenii doresc cu totul altceva. De aceea, rata divorțului este în creștere  în toate țările.

Oamenii devin nesatisfăcuți  de viața din familia lor din cauza  ofertei alternative care pare că există. Din păcate, cei mai  mulți dintre ei constată că nu e real, renunță la familia lor, merg într-o altă familie, dar de fapt, ei sunt în continuare nesatisfăcuți de viața de familie.

Și un ultim lucru pe care eu l-am studiat este referitor la faptul că există o spiritualitate pe care fiecare individ trebuie să și-o dezvolte pe parcursul vieții. Există o linie care arată nivelul la care omul este în viața lui spirituală în relația lui cu Dumnezeu. În funcție de greutățile vieții, în funcție de deciziile lui, de lucrurile la care el le acordă timp, acest nivel de spiritualitate crește sau scade. Eu constat că nivelul acesta de spiritualitate este în cădere liberă. Oamenii citesc puțin din Biblie, se roagă puțin, dăruiesc puțin, se implică în nevoile altora la un nivel minor față de potențialul pe care îl au.

În timp ce aproape toată lumea se plânge ca nu are timp, totuși atât de mulți oameni alocă un timp major din viața lor internetului, rețelelor sociale și altor lucruri legate de tehnologie. Păi dacă nu avem timp, cum de ne facem timp pentru lucul acesta,  sport, sau alte lucruri pe care oamenii le adoră.

Dacă omul nu  își face timp pentru relația cu Dumnezeu înseamnă că nu îl adoră pe Dumnezeu, deși este greu de spus lucrul acesta. Ei cred că dacă toți sunt născuți într-o țară creștină, toți sunt creștini. Dacă mai sunt și din biserici evanghelice li se pare că sunt niște creștini excelenți, dar atunci când te uiți la nivelul de spiritualitate prin niște itemi clari, măsurabili, îți dai seama că nivelul de spiritualitate nu este cel pe care Domnul l-ar aștepta de la noi.

Citeste mai mult despre acest subiect: http://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/tehnologie

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.