De ce să vorbești cu copilul tău adolescent despre sexualitate?

De ce să vorbești cu copilul tău adolescent despre sexualitate?

Adolescența este o etapă marcată de schimbări majore. Anii adolescenței reprezintă o perioadă de creștere, explorare și predispoziție spre comportamente riscante. Asumarea riscurilor oferă tinerilor oportunitatea de a-și testa abilitățile de a se cunoaște mai bine. Totuși, există unele riscuri, cum sunt fumatul, consumul de droguri sau relațiile sexuale premaritale, ce pot avea consecințe grave, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra sănătății și bunăstării adolescentului.

Sexualitatea și luarea deciziilor înțelepte în privința ei este unul dintre cele mai importante domenii despre care adolescenții trebuie să învețe. Lumea în care trăim e inundată de imagini erotice, mesaje periculoase și sfaturi greșite despre sexualitate. Unii „experți în adolescență” încearcă să portretizeze copiii ca pe niște „mini” adulți care ar trebui să aibă autonomie pe cheltuiala părinților. Însă, în adolescență, copiii au nevoie de părinții lor mai mult ca oricând. 

Implicarea părinților, comunicarea și mai presus de toate, afecțiunea părintească au o influență pozitivă majoră asupra deciziilor pe care adolescenții le iau cu privire la sex.  În contextul unei educații sexuale formale, șabloanele sunt ineficiente pentru că nu țin cont de persoanlitatea adolescentului - factor critic pentru o dezvoltare sexuală sănătoasă. Modul în care fiecare părinte își va transmite propriile valori cu privire la relațiile sexuale va fi diferit, în funcție de persoanliatea sa și a adolescentului său. 

Însă, adolescenții au nevoie să primească de la părinții lor, alături de asigurarea că sunt înțeleși, un set valoros de valori și standarde de comportament.

Dacă adolescentul tău nu aude despre sex de la tine, va auzi de la altcineva, care s-ar putea să nu fie preocupat de binele lui. Tu ești elementul esențial în educația sexuală a copilului tău. Nimeni nu îți cunoaște copilul mai bine decât tine și niciun expert nu poate să îi comunice valorile tale mai bine decât tine!

Este extrem de important să comunici clar și deschis cu privire la aștepările pe care le ai de la adolscentul tău. S-a demostrat că adolescenții care știu că părinții nu sunt de acord cu anumite comportamente riscante sunt mai puțin înclinați în a adopta acele comportamente.

1694 accesări
sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.