• Secțiunea „Creștinul și Statul”

    CREȘTINUL ȘI STATUL - În contextul taxelor impuse de imperiul roman, Isus spunea să dăm Cezarului ce e al Cezarului. Azi, multe acțiuni ale statului ni se par nedrepte - nepăsare, corupție, impozite, legi ce contravin valorilor noastre. Cum ne raportăm corect la stat, ca creștini? Această secțiune abordează probleme delicate contemporane - administrarea finanțelor, mita și corupția, creștinul și politica, problema emigrației, relațiile inter-etnice, raportarea la istorie/trecut.

Alegeri Intelepte - de Iuliu Centea

Alegeri Intelepte - de Iuliu Centea

  Creștinul și STATUL

Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată. (Iacov 1:5)

Omul este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Omul are capacitatea de a alege.

Dumnezeu nu ne-a făcut roboți cum vrea Statul Islamic, organizația teroristă musulmană care controlează o populație de milioane de oameni, roboți care trebuie să asculte orbește de ei. Dumnezeu ne-a făcut oameni liberi, demni, oameni care trebuie să aleagă. Alegerea este parte a ființei umane. Drumul nostru, traseul vieții noastre, este determinat de alegerile noastre.

Evanghelia după Matei prezintă nașterea Domnului Isus. Pentru Maria a fost o alegere să accepte zămislirea de la Duhul Sfânt. O alegere riscantă pentru că viața ei era în pericol, o naștere în afara căsătoriei nu era acceptată în societatea aceea.

Iosif, bărbatul ei, era un om neprihănit, și nu voia s-o facă de rușine înaintea lumii; de aceea și-a pus de gând s-o lase pe ascuns (Matei 1:19). Decizia lui Iosif nu a fost umilirea publică a Mariei. Îndurerat a ales să n-o facă de ocară, el nu știa de zămislirea prin Duhul Sfânt. Alegerea lui înțeleaptă a atras favorul divin. Dumnezeu vorbește cu el, trimite un înger să-i spună adevărul: Ea va naște un Fiu, și-i vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale. (Matei 1:21)

Cristofobia societății de azi este în creștere. Intoleranța și ura față de creștinism devine tot mai mare. Maria a ales pe Isus chiar dacă risca totul. A alege pe Isus este întotdeauna o alegere înțeleaptă.
Viața noastră are nevoie de o dedicare de tip Maria pentru Isus. Ea a pus relația ei cu Iosif după dedicarea pentru Isus. Creștinismul are nevoie de acest tip de dedicare. A alege pe Isus este o alegere înțeleaptă, cea mai înțeleaptă.

Tinerii care aleg pe Isus, cum Maria a ales, pot fi marginalizați, aruncați la periferia multor inimi, dar rămân cu Regele Universului.O viață cu Regele Universului aduce iertare de păcate, mântuire și binecuvântare.

Dumnezeu a dăruit omului darul de a alege. În primul rând a alege Calea Domnului este cea mai importantă alegere. Există o ierarhie a importanței alegerilor. Orice alegere are urmări cu intensități diferite în timp. Hristos ne-a învățat: Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți, și vi se va deschide. (Matei 7:7)

Chiar și pentru alegerile politice trebuie să ne uităm la Tatăl Ceresc și să cerem omul potrivit, oamenii potriviți, să facem alegeri înțelepte. Dar, în loc de acest lucru, unii se uită la pomană electorală și atât. Și animalele sunt atente la pomană în bucate. Unii votează ca animalele. E valabil pentru orice alegeri, nu doar politice.

Esau a ales greșit și când s-a trezit la realitate, alegerea înțeleaptă nu se mai putea face. Este un timp când se închide timpul pentru o alegere înțeleaptă.

Vegheați să nu fie între voi nimeni curvar sau lumesc ca Esau, care pentru o mâncare și-a vândut dreptul de întâi născut. Știți că mai pe urmă, când a vrut să capete binecuvântarea n-a fost primit; pentru că, măcar că o cerea cu lacrimi, n-a putut s-o schimbe. (Evrei 12:16-17)

Alegerile înțelepte depind de oameni care au înțelepciune. Nu este o rușine înaintea lui Dumnezeu să recunoști că n-ai. Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credință, fără să se îndoiască deloc: pentru că cine se îndoiește, seamănă cu valul mării, turburat și împins de vânt încoace și încolo. (Iacov 1:5-6)

alegeri intelepte trapez

Alegătorii ca valul mării sunt fără înțelepciune. Ei sunt duși de vânturi de manipulare demonică și umană. Pericolul pentru secolul nostru, cum n-a fost în secolele trecute, este manipularea alegerilor noastre, de la reclame fără acoperire până la manipularea religioasă. Hristos nu manipulează. El este adevărul. Tatăl Lui este Iubirea care stă pe tronul suprem. El ne iubește și vrea să răspundem cu iubirea noastră la iubirea Lui.  

Paralizia deciziilor, teama de a nu alege, este un alt pericol. Lucrul început este pe jumătate început; contează deci să înțelegi. (Horațiu, 65-68 î.Hr.)

Amânarea deciziilor poate compromite decizia. Ți-ai făcut un plan, găsește-l și înfăptuiește-l; o amânare poate să-l compromită. (Lucanus, 39-65)

A nu hotărî nimic înseamnă a nu hotărî să nu faci nimic. (Francis Bacon, 1561-1676)

Pentru alegeri inteligente poți consulta sfaturi. Dar trebuie să-ți asumi responsabilitatea. Sfătuiește-te cu toți, dar rezumă-ți hotărârea. (Shakespeare, 1564-1616)

Alegerea înțeleaptă nu este suficientă. Trebuie pusă în practică. Fii hotărât a realiza ceea ce știi doar să faci; execută fără șovăire ceea ce ai hotărât. (B.Franklin, 1706-1790)

Michelangelo a avut un ucenic care a lucrat la statuia unui înger. A așteptat cu nerăbdare să audă opinia maestrului. După o așteptare cât un secol, i s-a zis referitor la statuie:  „Îi lipsește numai un singur lucru”. Atât de tare s-a supărat încât zile în șir nu prea a dormit și nici nu a mâncat.   A devenit un om deprimat. Un prieten aflând de motivul amărăciunii lui s-a dus la Michelangelo să audă și el opinia lui despre statuie. A primit doar acest răspuns: „Îi lipsește doar viața, cu ea ar fi desăvârșită”.

Și tu poți fi ca și statuia. Să fii admirabil, să fii bun după standardele lumii, un cetățean de bine, om respectat în biserică, dar să-ți lipsească un singur lucru: viața spirituală. Hristos a spus că El este viață. Cine crede în El, se decide pentru El, umblă cu El, are viață. Alege azi pe Hristos, cu mintea ta, cu inima ta, cu voința ta, ca să ai viață.

Alegerea înțeleaptă trebuie să fie permanentă. De sărbători alegerile noastre sunt sau nu în linia sărbătorii. De Sărbătoarea Nașterii Domnului ce alegeri înțelepte să fac?

J.I.Packer în cartea celebră Cunoașterea lui Dumnezeu dezbate spiritul Crăciunului care pentru mulți este să ne simțim bine.

Ar trebui să însemne caracterul Celui Născut în viețile noastre, care s-a făcut sărac pentru noi, s-a cheltuit pe Sine să ne îmbogățească. Și-a cheltuit timpul și viața pentru alții. A slujit altora în umilință și a fost ascultător de Dumnezeu până la moarte, moarte de cruce.

A alege spiritul autentic al sărbătorii este reorientarea noastră, de la sine spre El și spre alții, după voia lui Dumnezeu.

George Friedrich Handel era cu finanțele și sănătatea la pământ. Nu era deloc sărbătoare în viața lui. După câteva imagini de alegeri înțelepte, imaginea unui Handel zdrobit ne contrariază.
Unii intră în depresie cruntă, alții se resemnează, unii devin rebeli față de Dumnezeu, dar acest titan al muzicii și artei a ales ceva total diferit: s-a retras în singurătate și a căutat fața lui Dumnezeu ca niciodată. Creditorii îl amenințau cu închisoarea, el căuta părtășia cu Dumnezeu. Suferea de o paralizie parțială, dar a ales încrederea în Dumnezeu. Apoi a primit putere să compună oratoriul cel mai puternic al lui, oratoriul Mesia.

Alegerea înțeleaptă e necesară în orice stare și situație a vieții.

Apostolul Pavel vestește un Hristos „în care sunt ascunse TOATE comorile înțelepciunii și ale știintei”. (Coloseni 2:3) Indiferent de timp și spațiu, pentru alegeri înțelepte, avem orice comoară necesară a înțelepciunii, dar care este ascunsă în Hristos.

Sfântul Tihon mărturisește peste secole: creștinul care n-a primit nici un fel de instruire, dar care a învățat calea credinței, este mult mai înțelept decât Platon și Aristotel și alți înțelepți care nu-L au pe Hristos ca Mântuitor al lor.

Sfântul Niceta de Remesiana mărturisește și el: dacă vrei să judeci înțelept, caută pe Hristos, pentru că El este înțelepciunea.

Unde să ancorăm? Doamne, întinde-ne crucea suferinței Tale,
S-o sărutăm și să plângem pe trunchiul ei neprihănit.
Totul plutește în haos, în paragini, în vid,
Numai Tu ești singurul sens al existenței fatale.
(I.M.Rascu, De Profundis)

 

Etichete: alegeri
5025 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.